Large Rainbow Pointer

Saturday, 19 October 2013

Wabak DENGGI

HYe.. Assalamualaikum korang :) hari nie nak citer siket pasal topic kat atas uh,ahhh sebut psl denggi nie. semalam aku baru balik dari Hospital sultanah nora Batu pahat, sebab kenapa aku ada kat hospital, korang jangan salah faham pulak,bukan aku yang kena denggi,tapi kakak aku yang sulong kena wabak denggi. tak silap aku dia mula demam 10/10/2013 until 18/10/2013 ,2 pun baru doktor sahkan dia tak ada demam. jaga kakak aku,tidur sebelah dia. tahu je lah kan,hospital memang kawasan yang boring. aku tak tahu nak buat apa masa uh,sebab akak aku tidur,tidur dan tidur. asal aku nak tidur doktor datang nak cek akak. aku bangun ,then jalan-jalan satu hospital sorang-sorang,berani tak? hehehe :D cakap besar lak kan. memang lah berani.mana tak nya siang,pas uh ramai orang. memang lah time untuk hilangkan boring. 
cerita pasal wabak denggi nie, bila difikirkan balik. bahaya jugak kan penyakit nie ,boleh bawa maut pulak uh. nie nak share sikit pasal tanda-tanda demam denggi. :) 

Antara tanda-tanda yang aku tahu lah pasal denggi nie
~ Cirit-birit

~ Demam secara mengejut

~ Loya dan muntah-muntah

~ Ruam dan gatal-gatal 
~ Sakit bahagian belakang biji mata

~ Sakit kepala yang teruk

~ Sakit otot dan sendi yang teruk

~ Sakit perut

~ Sakit pinggang yang teruk (demam tulang pecah)
seee! korang nampak tak tanda-tanda yang aku bagitahu nie.awalnya sekadar demam yang biasa tetapi kesannya jelas kelihatan ! betul tak ? :) and lagi satu ,salah satu punca lagi,kurangnya minum air masak. ea lah kan setengah orang tak suka minum air suam, kadang-kadang tekak masing-masing berbeza. Badan kita nie pulakkan air untuk cergah penyakit yang datang. 

sebut pasal cergah-cergah nie, aku nak share sikit pada korang korang yang tengah demam-demam nie,isu nie pun bagi aku penting untuk bulan nie.sebab dalam hospital penuh dengan pesakit demam denggi. 

Antara cara-caranya ialah : 

1. korang kenalah buang air yang bertakung,takut-takut nyamuk membiak .
2. Banyakkan minum air mineral sebanyak mungkin. sekurang-kurangnya 7 kali sehari. 
3. memakai baju lengan panjang bila bermain di taman permainan 
4.Menutup tingkap dan pintu diwaktu senja, sebabnya nyamuk yang datang pada waktu senja 2,kebanyakkan nyamuk ades.
5. Bersihkan sekitar halaman rumah ,terutamanya di sekitar longkang dan parit-parit yang tersumbat.

ahhh,itu je lah yang dapat aku share kat korang pasal cara-cara untuk mencergah. lain korang boleh search kat google. yang aku berikan sekadar tips sampingan daripada doktor :) 
aku hanya sampaikan apa yang aku tahu je. hehehe


sekarang korang dah faham kan pasal wabak denggi nie . jadi sebelum ianya berlaku,cergah lah ia daripada berlaku. Jangan lah jadi macam keluarga aku. sorang dah masuk hospital,baru nak mulakan aktiviti pembersihan. Benciiiii nyamukkkk! ,< 
tengok,ahhh sekarang nie aku dah benci nyamuk dah. sebab dia kakak aku masuk hospital.sedih tau :'( dah lama da masuk hospital. korang doakan eh kakak aku cepat sembuh,dah lama dah dia duduk kat hospital. mudah-mudahan dia cepat sembuh,dan kuat seperti dulu lagi. :') 
ok lahh, aku nak pergi hospital,nak lawat kakak aku . bye, assalamualaikum. terima kasih kerana membacanya... :) 
 



Wednesday, 2 October 2013

Cuti Sem Bermula ! yuhhhuuuu ;)

ASSALAMUALAIKUM ! HYE koranggggg! :) lama dah wey aku tak update story kat blog aku nie :) jum fokuskan pada tajuk kat atas 2, cuti sem aku dah bermula ,sedapnya dapat baring puas2 kat rumah. rasa tenang sikit kepala nie. sebelum je tenang kepala nie,lepas sebulan,berat balik lah kepala aku nie ah.. hehe 
4 hari dah berlalu, cuti aku tak lama pun, sepatutnya paper aku habis 26/09/2013. tapi aku sengaja beli tiket lewat,sebab takut kena repet paper. tapi ALHAMDULILAH , aku lepas ke 6 paper yang aku ambil. takut lah jugak kalau tak boleh bawa,tapi nekad dalam hati aku boleh bawa,aku boleh bawa. dah Hasilnya,aku boleh bawa dengan sebaiknya :) Happy sangat-sangat... :) 

korang nak tahu ke subjet apa yang aku kena bawa untuk sem yang aku lepas nie? 6 subjet,6 paper uh 
aku ambil subjek "biologi sel,biochem,chemistry,bahasa kebangsaan A ,physics,and anatomi&fisiologi(1)" . seriesly memang susah,aku pun sakit kepala belajar 6 subjet nie,tapi kalau kita nak sesuatu 2 kan,kita pasti nak dapatkannya. mula-mula uh give up lah jugak,iyelah aku bukan lah pandai sangat.masa sekolah dulu pun ambil aliran sastera,mustahil lah budak sastera macam aku nie boleh bawa aliran sains tulen punya.dalam mimpi.. :3 tapi bila kakak kakak senior nasihatkan,diaorang kater,kalau diaorang boleh bawa,kita pun pasti boleh bawa.Aku pegang ayat yang diaorang cakap kan kat aku,aku jadikan kata-kata dia,sebagai semangat untuk aku bangkit bila masanya aku tengah give up :) kakak -kakak senior aku pointer semuanya 3 ke atas,jeles tau.. tapi ALhmdulilah lah. sem kali nie tak ada pun markah yang dapat C, lecture kata, dari B ke atas. :) 

balik pun dengan hati yang ceria, betul orang kata "biarlah kita bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian" supaya masa akan datang orang dah tak boleh nak pijak kita, :) 

kepada awak yang saya hargai , terima kasih mengingatkan saya tentang pembelajaran,bila saya malas nak buat kerja,awak selalu bangkitkan semangat saya :) 
terima kasih jugak menjadi penyokong di belakang saya. 
terima kasih atas segala-galanya.... :) 

BYE ,assalamualaikum ;)