Large Rainbow Pointer

Friday, 31 May 2013

PELANCARAN PROGRAM PENGGUNA KEBANGSAAN 2013

Hye untuk hari nie aku nak update pasal story kat atas.sebenarnya  citernya semalam.tapi disebabkan aku penat dan letih semalaman.Baru malam nie aku nak berciter pasal citer semalam.. hehe.. baru siap menyiapkan assgmnt tentang novel yang aku kaji iaitu curi-curi suka. satu hari suntuk nie aku baca novel dan rangka balik apa yang dah aku baca dan kena tulis balik.sememangnya leceh.. pasal markah punya pasal. terpaksa lah aku siapkan. percaya atau tidak satu hari nie aku tak makan. kedai tutup.semua kedai makan yang berhampiran kampus tutup. lapar gila hari nie. terbayang bayang nasi di kepala.. *_* 
makan maggi je lah.. 


semalam pergi program pengguna kebangsaan 2013. diadakan di pantai burok,kuala terengganu. jadi aku dan kakak senior pergi ke pelancaran program tersebut. pergi sana. ramai betul orang. rupanya keluar tv eh,tak tahu pulak aku. nampak leez,farah wahida,dan artist yang lain depan mata. leez jalan sebelah aku je masa 2.. :) aku dengan selambernya main fon dan baca majalah. boring tak tahu nak buat apa.bertolak dari kampus pukul 7. dengan perut kosong tak di isi lagi ,terus pergi dan tengok diaorang buat persembahan. jenis aku,aku bukan lah seorang wanita yang suka bersarapan di pagi hari. bukan tak biasa ,tapi tak boleh nak masuk bila pagi-pagi kena makan. bila perut dan nak makan,aku ajak senior aku pergi teman cari makanan.banyak expo dekat situ. tujuan aku sebenarnya nak cari kedai makan je sebenarnya. :) alang-alang lalu dekat tempat expo 2. ternampak kedai menjual lauk 1 malaysia. RM 4 inget. murah kan ?? ;) perut dah memanggil suruh makan,apa lagi aku pun makan kat situ. ingatkan pak cik dan mak cik  yang jual,rupa-rupanya pelajar unisza.nak tak nak,lantak lah aku pun makan je lah kat situ. 
janji perut diisi dengan nasi. yummy ^^hehehe...

Lepas dah makan,mula lah perjalan mencari barang-barang apa yang dijual. aku ajak senior aku jalan jalan tengok apa yang dijual kat expo expo kat situ. nampak kek coklat nie sedappp gilerrrr... sedap kan? ;) satu tak silap aku 3.30 inget. jadi aku beli lah. hehehe

Lepas dah beli kek, pergi men game pulak. hehe.. sedang nak menuju ke tempat game.nampak kuda. teringin nak naik kuda. tapi bila aku cakap kat akak senior aku "akak jum nek kuda, eka teringin sangat nak naik kuda,jum lah kak " tapi akak senior tak nak naik,sebab naik kuda mesti mahal kan. emm jadi aku pun fikir.tak apa lah lain kali je lah naik,duit kat tangan pun bukan banyak sangat. kalau ada masa nak ajak family datang situ. nek kuda ramai-ramai.. :)) 
nak tengok tak kudanya? eka ada simpan nie..hehehe, comel kan ? ;)
 Habis jalan-jalan tibalah masa untuk pulang ke kampus. dalam pukul 3 petang macam itu baru balik. disebabkan mereka mereka nie lah yang membuatkan sampai ke kampus lambat. beli barang tak igt dunia.sabar je lah menunggu dalam bas.dekat 1 jam tunggu. emo jugak aku masa 2.. ==" buat malu je,budak farmasi yang pergi program dekat sekayu bergerak sama sama dengan kitaorang ,lebih cepat sampai dulu dari kitaorang. aishhh... 
tapi series,best gila. rasa jatuh cinta pulak dengan Negeri terengganu nie.. :)) tempat pelancongan yang paling best sekali lahh... ! hehehe ..:))) 
okkk, itu saja ,story yang dapat aku sharekan pada korang..Assalamualaikum
gemok aku duduk sini.. :))  
,<

Monday, 27 May 2013

Hye korang untuk hari nie tak ada apa nak citer,sibuk dengan tugas tugas yang diberi.sekarang nie aku kena kaji sebuah novel untuk pmbentangan seterusnya.rasa tercabar pulak diri nie.aishhh.. :) dah lah aku bukan pengemar novel novel.aku tak minat novel sebab citer dan gimiknya kebanyakkan semuanya sama. so tak ada lagi novel yang boleh buat aku jatuh cinta sampai mati dengan satu novel pun. babak dan jalan cerita memang orang kata best,tapi bagi aku 50-50. sorry aku tak layan novel. :3 aku tak minat novel. memandangkan asgmnt aku mengkaji novel.Terpaksa lah saya mencari novel dan baca semula. kalau tak baca,macam mana aku nak cari idea dengan jalan cerita dan gaya bahasa yang diminta. saja je kan lecture nie nak buli aku. aku dah lah tak suka. tapi apa nak buat.terpaksalah membulatkan mata nie membaca setiap malam sebelum tidur. :3 

sorry buat pembuat novel dan yang menghasilkan novel. saya bukan lah peminat novel. saya cuma minat pada kulit dan kualiti bukunya. tapi walau apa apa pun diaorang yang buat novel nie memang genius.sebab bukan senang tau nak hasilkan novel yang berbab bab banyak 2 wey.. tahniahlah pada mereka yang mengarang novel. 

sebelum berundur, nak promote blog yang kedua.http://officialpembukabicara.blogspot.com/ . Blog kedua nie pasal tajuk tajuk yang aku dah belajar ,tentang cos yang aku ambil,semuanya berkait rapat dengan subjet yang pensyarah ajarkan pada aku dan kawan kawan. semoga bermanafaat buat mereka yang sudi membaca dan tak lupa jugak pada cos diploma keselamatan dan kesihatan pekerjaan. :)) saya hanya meluahkan apa yang diberikan,dan menyampaikan dengan cara yang mudah untuk saya fahami. :))  bye,jumpa lagi..assalamualaikum. ;)

Saturday, 25 May 2013

no idea *_*

Jelesnya saya bila melihat facebook pak cik sedara saya,kat situ ada pulak gambar diaorang bersama dengan family saya merantau ke perlis sampai ke PADANG BESAR,Thailand! ,< tak adilll nyaaaa.... jlesss nieee jless.. kita kat sini dah macam orang apa,pergi bandar pun kena cekik duit melampau betul si teksi driver nie, sabarrr je lahhh
huh,, tapi tak apa lah,belajar punya pasal,sijil diploma punya pasal susah pun susah lah,mahal pun mahal lahh,, janji aku dapat pegang segulung diploma kat sini dan bawa balik ke batu pahat dengan senyuman sepuas puasnya. 

ok jum tengok topic yang kat atas 2,aku tengah pening nie.idea tak datang pulak malam nie,mybe mood hari nie tak berapa nak baik. penat punya pasal lah kot,hari nie kelas aku 1 je, petang tak ada.sebab miss tak ada lagi nota untuk subjet seterusnya.jadi kena tunggu lah sehingga hari yang betul2nya.sedang dibuai mimpi yang indah.dapat panggilan dari lecture aku.opppsss huh semangat ! terkejut aku. ingatkan ada apa hal miss nie cal.rupanya dia suruh aku ambil nota biokimia dekat bilik pensyarah.Dalam hati alahai malasnya saya nak pergi ambil,bukan sebab malas nak dapatkan ilmu yang diberi.tapi malas sebab nak bergerak ke sana... JAUH kot nak ke sana ,< then terpaksa bangun,solat zohor dan bersiap ke bilik pensyarah.time tengah siap2 ,akak senior ajak pergi kuala berang beli barang makanan yang dah abis,then dengan serata merata aku cek makanan aku cukup ke tak,dan sebagai. belum sempat aku membuka mulut untuk menyatakan YE,akak aku dah siang siang mengatakan YE pada senior kiteorang 2, jadi lepas aku pergi jumpa lecture ambil nota biokimia,aku dan kakak aku tunggu kat pondok pengawal. beli barang apa yang ptut,sampai je asrama hujan turun lebat gila mase 2,basah kuyup aku.kesejukkan saya masa itu. dah lah hari itu baru balik dari klinik, harap2 jangan lah pergi lagi untuk cek demam,aku tak suka DOKTOR ! T_T doktor dia suka cucuk2 jarum,HAri 2 lagi lah aku kena cucuk dengan jarum 3 kali, 3 kali wey. nak menjerit,kang orang kata kita tak kuat.tahan tahan dan tahan,tak boleh nak tahan mengalir jugak air mata dipipi.kantoi nangis depan kawan-kawan. lemah je masa 2 aku. tak larat nak buat aktiviti masa itu. nampak orang kat depan aku pun macam nampak double ,sakit kepala sangat masa itu, tapi tak nak susahkan orang,pura pura senyum macam nie lah :) ,maknanya diaorang tahu lah aku ok.. padahal dalam hati dah macam nie :'( :'( :'( . hehehe.. 

idea apa ek aku nak buat untuk bahasa kebgsaan ,aku kena bentangkan produk pada minggu ke-6, aku dah dapat idea,tapi berkesan ke idea aku 2. nak bagitahu korang ke tak nak ek? emm korang janji jangan bagitahu kat cosmate aku tau.sebab kitaorang kena buat produk yang belum dipasarkan. jadi macam nie,idea aku 2.aku nak buat LIGHT cup. aku akan gunakan 100% barang recycle. kata nak produk terbaru kan,jadi keluaran syarikat saya ialah "LIGHT CUP 2013" .buat masa sekarang nie aku tak boleh tunjukkan gambarnya lah.sebab aku belum buat lagi.tapi yang menjadi masalahnya sekarang nie.aku fikir. aku buat cup menggunakan botol. lilin pulak aku perlu nyalakan api.then korang ada terfikir tak kalau api kena kat botol,apa akan terjadi? mesti lah botol 2 akan jadi cair kan,bila lilin 2 menjadi pendek,mesti dia makan sekali cup aku. macam mana ek? aku tak ada idea nie nak buat yang lain.kebanyakkan diaorang semua buat pasal biskut lah,kuih lah,kek lah apa lah.. jadi bagi aku itu semua dah dipasarkan.tudung? smua dah dipasarkan.bila tengok budak sem 3 buat prsention,aku boring.sebab semua prsention diaorang semuanya sama,tak kuih,kek tak kek tudung dan sebagainya. tak nampak pun kelainan nya. jadi masa minggu ke-6 nanti aku nak buatlah kelainan sikit. produk aku dari barang recycle dan aku akan hasilkan dengan cara aku yang tersendiri. tapi idea tak datang sekarang. aku tak tahu nak buat apa lagi dah,sekarang dah minggu ke-3,tinggal lagi 3 minggu lagi aku kena bentangkan.. "-".nama syarikat pun aku tak bagi nama lagi. nak bagi nama apa ek? produk tak siap lagi,tak ada maknanya lah aku nak bagi nama syarikat aku. aku kena jadi boss di depan semua orang masa itu,ibarat aku sebagai usahawan yang berjaya ! :) tak sabarnya nak promote produk ..hehehe... korang tahu tak berapa markah aku kat prsention 2?tak silap aku 10%. final markh aku cuma kena cari dalam 40% je.. maknanya segala berkaitan dengan asgmnt,movie,test dan sebagai nya markahnya dalam 60%. jadi total semua sekali 100% kan. jadi mana yang korang nak fokus kan ? of cos lah yang kat dalam kelas 2 kan.. banyak gila markah kat situ.. prsention dpat 8 atau 9 pun ok lah .. sejuk sikit hati nie.. harap2 prsention nanti berjalan dengan lancar. aku dah tak fikir apa apa dah,yang penting produk aku diterima dan aku dpat 10% markah 2.dan dapt menyakinkan orang membelinya.. doa kan aku eh kawan kawan.. :) ok lah, itu je lah aku nak sampaikan,ada masa aku sambung lagi..bye.assalamualaikum
 

Thursday, 23 May 2013

SEKAYU TERENGGANU...

Hyee,untuk hari nie aku nak citer pasal topic kat atas 2,iye setelah lama nya aku dah lama tak update story kat blog aku nie.. mungkin sebab banyak asgmnt,movie,iklan dan produk yang perlu aku laksanakan sebelum pulang ke kampung, masuk minggu depan dah masuk 3 minggu,lagi 3 minggu lagi aku kena bentangkan tugas yang perlu aku lakukan,dah malas nak cakap pasal produk dan assgmnt, jum kita masuk topic yang sepatutnya. 
Hari nie 23/05/2013 aku join senior pergi sekayu dekat dengan kuala berang terengganu.mula2 rasa malu dan segan,mana tak nya aku dari jabatan lagi,join dengan jabatan lain. siapa tak segan =_= hehe. stdy je kat terengganu,tapi tak tahu apa yang ada kat terengganu,baik aku ikot akak senior aku nie pergi air terjun sekayu. 
jabatan MLT , maksud aku jabatan teknologi makmal perubatan buat family day.kitaorang makan BBQ dan mee siam je..sedap kan? :) hehehe.. bila tengok2 ramai jugak pelajar MLT,kalah cos aku. ramai jugak yang minat cos nie ek,aku kurang minat cos nie. cos nie pening sikit. dia macam boleh buat kepala aku ting tong seperti ini *_* cinggg.. bergerak dari asrama 7.30 pagi,aku dilabelkan sebagai urus setia ,cehhh urus setia lah sangat, macam menyibuk pun ada,, hehehe.. aku dengan kakak aku je stdent KKP, baik aku sugest kan diri aku sebagai urus setia. sekurang kurang nya aku buat kerja walaupun terpaksa .. hehehe ^_^ tapi seronok.pengalaman masuk hutan,nampak pacat,ulut bulu naik badan,dan sebagainya,tapi yang paling aku suka bila buat senaman pagi.budak ss (sains sukan) ajar ,memang best gila. diaorang buat aktiviti best sangat. :)) 
aku dah tak sabar nak menungu senior cos aku pulak abis final, tak sabar nak pergi PULAU KAPAS pulakkkk ! ,<cos  KP dan KKP sepecial sikit family day ..hehe kitaorang tak buat kat sekayu (air terjun) kitaorang buat kat pulau kapas. budak cos nie pentingkan kebersihan sikit. hahaha..tapi betul lah KP (kesihatan persekitaran) diaorang pencinta Alam, KKP (keselamatan dan kesihatan pekerjaan) pulak lebihkan safety pekerja.jadi kira sama lah.. 2 cos 1 jabatan bergabung. .. tak sabar nak tunggu bulan 6 nie... :DDD
nak tunjukkan gambar,tak ada lah pulak.sekadar cerita je boleh aku kongsikan. ok lah sambung dihari yang aku free..byee..assalamualaikum.. :))

Sunday, 19 May 2013

Hyee.. hari yang paling bosan tahap entahh lahh! bangun je tidur,dapat mesej dari clasmate yang mengatakan kelas dibatalkan,sebabnya amali,amali biasa akan buat kelas kat makmal,lecture kena buatkan uji kaji dulu,baru lah mengajar. emmm so hari nie hari free ,tak ada kelas langsung dari pagi hingga ke petang,aku pun sambunglah tidur,bangun pukul 8,dapat je mesej,ALHMDULILAH di dalam hati.. :)) hehehe then sambung tidur balik.aishhh malas betul aku nie,nak jadi apa lah.. tak ada lah aku bosan gila kot hari nie,pergi cafe.makanan banyak dah abes,stdent sini makan tak igat orang betul lah,, ,< nak makan maggi,aku bukannye suka makan maggi sangat pun,bertambah mabuk je kot kalau aku makan.. tak suka maggi k T_T , tapi kalau terpaksa,nak tak nak berserah je lahhhhhh.
bangun pagi ,buka tingkap,nampak rumput.hari2 yang sama aktiviti yang aku lakukan.membosankkannnn! T_T sabar je lahhh..nak keluar tak tahu nak pergi mana,bukan tempat aku,dan bukan kawasan negeri aku pun.. duduk bilik layan movie,movie dan moviee.... pun stilll boringggg jugak... i don't know lahhh... 
tadi petang buat assgmnt,dan baca sikit nota,sebab esok miss nak soal. nak tak nak kena baca,BAHASA KEBANGSAAN.. aku rasa macam subjet sejarah masa sekolah lah pulak. Fakta je sekarang nie,aku kena igt,kalau tak. memang hilang je lahh jawapan di kepala otak nie.. emmm,stresss jugak lah baca nota2 nie.sambil aku bosan2 kan,aku buatlah benda yang tak membosankan,korang nak tahu ke apa yang aku buat,cerrr lerr teka ;)
HAHAHAHA.... impian yang aku iginkan,dan semua manusia inginkan.. hehehe
normal lah dengan apa yang aku buat sekarang nie.. hehe..semua orang mesti nak kan, jadi secara totalnya,aku pun memerlukannnnn...sebelum itu,jummm tengok gambar kat bawa nie... ;) 
                                         nie lah impian yang aku idamkan,malu lah pulakk
                                          hehehe,tapi tak apa eka,semua orang inginkan
                                          jadi,tak payah malu.. =)
                                           2)layan assgmnt dan note bhasa kebgsaan
                                             "-"
                                           4) WHO?? siapa kan gelaran pada nama 
                                           tersebut? =)
                                          5)Ada lagi,siapa punya lah nie kan,hehehe

#misss my familyy very muchhh....
-byeeee,assalamualaikum :))
                                          

Tuesday, 14 May 2013

YA ALLAH kuatkan aku untuk menduduki sem kali nie, kenapa aku rasa macam nak nangis bila tengok subjet yg boleh buat aku pecah kepala, :') aku tahu ini semua suatu permulaan untuk aku bangun dan bangkit dari pandangan orang lain,aku kena kuat untuk memajukan diri aku, dan masa depan yang lebih cerah, walaupun jauh dari keluarga tersayang,aku tetap sabar untuk menugu ke sem 6, selepas itu aku bebas dari kata kata orang lain, kadang kadang rasa macam lemah,banyak halangan yang dihadapi,sampaikan aku tewas dalam permainan yang ditakdirkan oleh tuhan kepada aku, dugaan yang dihadpi,jaga diri dan berdikari sebagai seorang wanita yang berani dari segala aspek,  
walaupun jauh dari keluarga,aku tahu yang aku ada Allah yang sentiasa menemani waktu aku sedih,lemah,dan gembira... :') 
 



Sunday, 5 May 2013

orntasi yang paling best! :)

Hye korang,sekian lamanya aku tak update story dalam blog kesayangannya aku nie .rindu nie rindu .. hehe :)) ok jum tengok topic kat atas 2,aku join orntasi untuk cos aku .kitaorang pergi orntasi dekat bachok kelantan,kelantan wey.. bila diaorang cakap orntasi kita kat kelantan,aku dah tak tentu arah dah,iyelah mana tak nya,dengar citer orang kata air kat kelantan kotor, tapi aku dalam hati mengatakan tak kot.mungkin dekat setengah setengah tempat,harap bachok airnya tak kotor lah. (mengharap dalam hati nie ==") kitaorang gerak dari terengganu 3 jam jugak nak ke kelantan,kampus aku kat terengganu.jadi makan masa jugak lah nak sampai ke sana. sampai je sana ,kitaorang diberi makanan untuk santapan malam sebelum tidur.dan paling tak best 2,diaorang bagi 1 piring dan 1 cawan. kirenya itu barang amanah yang patut kitaorang pegang,kalau HILANG kitaorang kena denda.kitaorang kena pegang tiga barang AMANAH,katanya pasiff BARANG AMANAH! korang tahu apa,pertama piring dan cawan kedua fail kertas dan ketiga paling tak boleh blah BISKUT ??? ,< biskut 2 kecik je tau.bentuk 4 segi 2,kitaorang kena jaga betul2 ,tak boleh pecah sedikit pun.ya ALLAH masa 2 aku rasa macam jaga nyawa orang dah. ialahlah kalau pecah biskut 2,tak masal kena denda. biskut 2 pulak tak boleh tinggal kat khemah mahupun dalam beg. kena bawa sentiasa. aku tahu kenapa diaornag suruh pegang ketiga-tiga barang 2,sebabnya pasif nak tengok kita nie amanah tak dalam menjalankan tangungjawab yang diberikan. orang yang memberikan kita amanah, pandai tak kita jaga dengan sebaik baiknya.jadinya aku menjaga ketiga tiga barang tersebut dengan sebaik baik mungkin. siap balut dengan tisu tau.tengok bertapa aku menghargai amanah yang diberikan..hehehe :)) lepas dah berikan barang amanah yang wajib simpan,kitoarang diberikan group mengikut negeri. aku pun buatlah negeri dengan budak negeri sama aku ,JOHOR lah kan,tanya tanya siapa nama diaorang ,tinggal mana dan sebagainya. bila dah selesai,diberikan lagi group sekali lagi dengan fail kertas tersebut,fail 2 ada nobor,aku dapat nbor 8 .group aku banyak budak kelantan. nasib ada budak kampus sama dengan aku. tak ada rasa termenung sangat,hehe dengan 3 hari 2 malam,kitaorang diberi tugas,banyak aktiviti yang dilakukan.sampai tak cukup tidur. biasa lah 2 kan kata minggu orntasi mestilah istilah PENAT 2 ada kan. hari pertama just kenalkan diri pada group masing2,hari kedua pulak kitaorang kena main futsal dan malam kebudayaan.masa malam kebudayaan 2,semua kerna terlibat. jadi tak ada siapa yang boleh elak dari malam kebudayaan itu. nak tak nak kerna join jugak,kalau tak join markah kena tolak . hari ketiga pulak hari paling malang bagi aku.sebabnya aku kena cucuk jarum dengan doktor dekat campus bachok. kitaorang kena ambil darah. bila giliran aku je, darah tak ada. hehe mana taknya aku takut jarum weyy! jarum 2 dah lah tajam ,pas2 kena ambil darah yang banyak untuk buat uji kaji . tak silap aku ,aku kena 3 kali. sekali pada tangan kanan,2 kali di tangan kiri. ya Allah masa 2,aku rasa macam nak pitam dah,rasa lemah gila masa 2,mana tak nya,sekali cucuk tak jalan,sekali lagi cucuk pun tak jalan jugak,lastly baru boleh. jalan pun dah tak betul .. :3 tapi series aku fobia dengan jarum suntikan. bila dah selesai buat medical ,masuk dewan balik dan jalankan aktiviti explore,kak ayu sebagai pengarah orntasi tanya pada aku "ok tak awak nie" kak ayu orang johor,jadi agak rapat sikit lah dengan kak ayu ;) tak kan aku nak jawab tak ok pulak,lepas nie dah lah permainan yang paling best,rugi 2 kalau tak join. jadi aku tipu lah kak ayu.aku cakap lah aku ok je. hehehe .. padahal dah lemah gila masa 2,, hehe :)) bayangkan korang tahu tak,3 hari kat sana aku tak mandi, apa yang diharapkan rupanya tak menjadi kenyataan,air yang kotor .buat aku tak nak mandi dah rasa nak balik je masa 2. kampus dah ok,tapi air je kotor. boleh orang kelantan nie duduk dengan air yang kotor. bila air dah kotor,aku nie pulak ada allergic. biasa aku tak boleh makan seafood dan kena dengan air kotor,serta air pantai.jadi bila aku nak basuh muka.nak tak nak terpaksa lah guna air kotor , bila dah kena kulit.timbul kesakitan dimuka. ubat pulak tak bawa, nasib kak ayu ada minyak cap kapak, sapu jelah kat tempat yang timbul allergic.bila disapu ALHAMDULILAH hilang jugak.tapi series memang best gila,dapat abang dan kak pasif yang sporting, semuanya terbaikk! ok itu saje citer yang dapat aku kongsikan .. sori lah iye,gambar tak ada,masa nie fon aku tak bawa,then kalau bawa pun tetap kena rampas,sebabnya mAsa orntasi tak boleh bawa barang berharga. nak tak nak kena pass kat abang2 or akak2 pasif . k lah bye,assallamulaikum.. ;)