Large Rainbow Pointer

Thursday, 31 January 2013

Saya pun ada kucing jugak tau ! :)

Hye,new update untuk hari nie. ok jum tengok topic aku kali nie.sebelum kita pergi ke topic 
seterusnya,ahh! cantik tak blog aku? haha perasaan lebihh .mcam pernah keluar paper je.
asihhh... dah2 jum kita pergi ke topic kat atas itu. tapi aku suka lah blog baru aku nie :)
macam nie lah sebenarnya aku nak ubahh... 
emmm,dulu adalah kucing namanya "inte" tapi dah mati sebab ,aku tak ingat tapi yang pasti sebelum dia mati.dia ada bawa calon isteri untuk dia ,siap bawa balik rumah 2. nampak tak dia mintak restu :D
TAPI akak aku halu dua2 ,lepas itu esok pagi dapat berita mati kena langgar dengan kete.sedihh :'(
tapi paling aku anti dengan inte nie dia suka kentot senyap2,alih2 bau..tak nak busuk lagi ketot dia.
ada masa itu aku tengah tidor,dia pulak datang tidor sebelah aku. aku terjaga bila dapat hidu bau busuk,tak tahu bau dia busuk gila,pas itu aku toleh sebelah aku intee! aku pukul dia,tak tentu hala lari. :DD Jahat tak aku..emm tapi itu semua kenangan ,dia dah tak ada.semua orang nangis bila dia dah tak ada.. 
lepas itu dapat kucing baru ,nama dia BUBU ,bubu nie kecik lagi, tapi perangai sama je dengan inte.tapi beze sikit,kalau inte suka kentot snyap2(knon hormat) ,kalau si bubu nie dia suka makan makanan ikan ,aku tak tahu kenapa dia suka makan makanan ikan. ikan yang ayah bela kelaparan bila makanan dia abes dimakan oleh bubu,kejam kan bubu! ikan bilis tak nak makan,emm pelikk aku 
paling aku tak tahan gelak ,tadi masa aku tengah cari bahan kat laptop ,akaq aku dia pergi letakkan cermin depan mata bubu,terkial2 bubu nak cari gaduh dengan bayangan dia sendiri
:DD
Ada satu lagi,bubu nie kalau dah makan,perut dia tinggi ,pulak itu hampir tutup muka dia,buncit gila kalau dia dah makan ,tapi comel .
kalau korang nak tahu bubu nie kucing paling kedekut,tah lah tak tahu kenapa,mungkin aku faham,betapa susahnya nak cari rezeki, macam bubu nie lahh.. kedekut dengan abang dia sendiri.eemmm
biarlahh kucing,lain lah manusia.. 
tapi best juggak kalau ada kucing ini,boleh belai2 dia.
dah lah comeeelllll! geraaaammmm 
,< 
korang nak tengok tak muka bubu. 
bubu je lah aku ada,inte dalam laptop lain..
 degil sangatt.. 
nie lah makanan ikan yang dia nak sangat itu,siap main pusing2 dulu 

guna cara lembut tak boleh,kau ! guna cari kasar.. :) 
akhirnya dapat jugak,dapat lepas aku kena cakar ngn dia
semamngnye bubu sangat kejam ! 
tapi sayang bubu :)) 
abes sudah story about bubu junior
byee :)

Thursday, 24 January 2013

sakan keluar :)

ASSALAMUALAIKUM 

Hyee ,new update untuk kali nie.ok jum kite tengok topic kat atas 2, hari nie aku boring and tak ada mood. so aku ikot mak daan kakak aku .cuti2 nie duduk rumah bosan kan.
tapi bosan pulak ikot sebabnya korang tahu tak aku pergi mana ? aku pergi teman cari tempat untuk majlis bertunang kakak aku ,< sangat terboring. iyelah pergi tempat macam itu ,baik aku duduk rumah.tak payah ikot. degil sangat aku nie,gatal nak ikot.sekali amek kau,tempat orang bersanding diaorang bawa aku .huh sabar je lah.tapi best jugak.aku boring duduk rumah.tak tahu nak buat apa. bila dah dapat tempat yang cantik dan cara dia layan pun rasa macam kiteorang yakin dengan rekaan hasil orang tersebut. korang tahu tak kat mana? kalau orang batu pahat je kot tahu kat mana,kedainya letak dekat dekat dengan restoran ayam A1 . mula2 kiteorang tengok orang nya macam tak yakin je
lastly masuk je dekat dalam,wahhh! series cantik gila baju2 pengantin kat situ.pelamin semua cantik,tempat barang hantaran pun cantik.harga nya pulak 2 pun murah2 belaka!
memang sebagai ibu pada anak ,berpuas hati lah dengan tempat dan harga yang diberi. 
bila diaorang bincang2,tah kenapa kepala nie pening serta merta ,pulak 2 dengan perut kosong macam nak pitam pun ada kat situ. pitam ke ? :) sebenarnya nangtok .ada icon 
sejuk.mata aku asik buka tutup buka tutup je. nasib tempat orang,kalau bilik aku uh,dah lama aku tidor.. ^_^ 
selain pergi tempat bersanding , kiteorang pergi beli barang hantaran .kakak aku beli barang hantaran untuk calon tunang dia.sambil pergi cari. pergi beli sebelah kedai tok ah yang perdana menteri kita datang bp 2.aku lupa tempatnya apa.tapi sebelah kedai tok ah
kedai arab jual songkok,sejadah,al-quran dan pelbagai.pak cik kedai itu baik gila.siap borak2.:D kalau korang tengok muka aku nie ada macam budak kecik ke ? ,< 
pak cik itu igt aku calon spm yang tengah tunggu keptusan spm,dia siap tanya lagi target bapa SPM. aku mampu tersenyum. :) 
padahal aku dah bagitahu umur aku 19 tahun.tapi agaknya dia tak dengar.biar lah..
seronok lah jugak.bila tengok cara layan teringat dan rindu pulak kat atok aku :') 
rindunya kat tok bah dan atok blah ayah.kalau diaorang ada lagi mesti diaorang happy sebab cucu dari anak pertama akan bertunang. tapi nak buat macam mana,Allah lebih sayang kan mereka.umur tak panjang. dapat berjumpa pun itu pun masa aku kecik2 .series aku rindu atok dan nenek aku :') 
tapi seris hari nie memang best gila dapat keluar ,hilang terus boring aku. ! 
:) 
mood : HAPPY :) 
 

Sunday, 20 January 2013

                                                              ASSALAMUALAIKUM 

Hai korang.untuk hari nie tak ada tajuk besar kat atas itu sebabnya aku tak tahu nak letak tajuk apa,hehe.okk so hari nie nak citer sikit,sepanjang aku tak update blog nie aku bz sikit,ada hal2 yang tidak dapat aku elakkan,pulak 2 paling menyampah bila nak on9 atau nak update story dalam blog nie,mesti line lembap macam siput ! ,< paling tak best bila line tak ada,dah mood aku hilang terus sebab tak boleh nak update story baru dalam blog  sekolah kesayangan aku nie ah. 
now,sekarang alhamdulillah line rumah hari nie sentiasa penuh,sedap untuk aku menaip dan banyak story mory aku nak citer.tak adalah lembap macam siput,huh.
sabar je lah kan,esok aku nak pergi sekolah aku 
sekolah kesaygan aku 2 lah,iaitu  SMK tun Aminah batu pahat johor
saja mentionkan panjang2 ,hehe bukannya korang taHU pun kan? 
kawan aku yang sekolah kat munshi bagithu yang sijil original spm dah boleh amek,macam mana dia tahu? nie nak citer sikit,diaorang fom 6 dan diaorang merupakan ex stdent STA
so diaorang tahu lah,kalau aku memang tak tahu lah kan.
bila aku dapat tahu,rasa macam malas nak amek,rasa macam nak 
tapi kakak aku kata penting.tak tahu lah sebab apa penting.
tk kisah lah ,aku tetap amek esok ,tapi tak ade geng nak pergi.kawan2 aku semua pergi belajar,kalau dekat tak pe,jauh pulak 2,terpaksa lah aku ajak kawan2 aku yang kerja kat bp mall teman kan,itu pun kalau dia nak.kalau dia tak nak ,terpaksa lah ajak cousin kesayangan aku follow aku pergi ke sekolah.hehe :DD
NASIB DULU  satu sekolah,kalau tak mesti dia tak nak pergi,kalau dia tak nak pergi,tetap ajak jugak,nak tak nak dia kena teman kan jugak.tak tahu siapa lagi da yang nak teman aku dan kakak kembar aku,hehe ..
emm,ok lah mood sekarang nie mengatakan aku nak tidor, dah pukul bapa da nie..
tidor dulu lah ea..assallamualaikum :) 
gud nite ;)

Wednesday, 16 January 2013

Perbezaan Antara Adaptif Dan Hipokrit

ASSALAMUALAIKUM


Hai,untuk kali nie aku ingin berkongsi sikit tentang perbezaan antara dua perkataan yang sering dikaitkan pada seseorang tanpa memikirkan perbezaan maksud tersebut.Memang pedas apabila ungkapan itu ditunjukkan ke batang hidung kita walaupun realitinya tidak begitu seperti mana mereka memikirkannya.Mungkin ada sesetengah orang tidak tahu maksud Adaptif.
disini aku ingin terangkan maksud adaptif.aku nie tidak lah pandai mana.tapi kalau sesuatu perkara yang aku ingin tahu pasti akan aku cari sampai aku dapat.sebab perkara yang kita tidak tahu maksudnya selalunya akan bermain di fikiran kita sehingga kita dapat tahu maksud yang tersirat sebenarnya.
ADAPTIF bermaksud kita menyesuaikan diri dengan keadaan dan tempat.mungkin bagi sesetengah orang mengatakan kita hipokrit alasannya kerana tak reti menyesuaikan diri dengan keadaan dan tempat.kononnya mereka lah yang paling bagus dan hebat yang dapat menyesuaikan diri pada sesuatu keadaan. sebenarnya secara realitinya memang kitA tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan dan tempat dan ianya memerlukan beberapa masa untuk menyesuaikan diri. setiap orang mempunyai sikap dan sifat yang berbeza bak kata pepatah "lain padang lain belalang,lain tempat lain orangnya,banyak orang banyak ragamnya" dalam maksud lain juga ia adalah satu kemahiran dakwah ataupun petandA kemesraan dan kasih sayang.Nabi Muhammad s.a.w pernah berkata "kamu perlu bercakap mengikut kadar pemikiran seseorang itu"
ini bermakna,gaya berbual dan berinteraksi dengan orang yang rendah mentaliti,sudah pasti berbeza dengan orang yang tinggi mentalitinya.Keterampilan dan susuk tubuh pun perlu mengikut gaya berfikir orang yang berinteraksi dengan kita
manakala berbeza pula dengan perkataan hipokrit yang selalu dikaitkan dalam perkataan adaptif.Hipokrit ialah kita berpura-pura dihadapan orang lain,tetapi hakikatnya di dalam hati berhasrat lain.Hipokrit juga penuh dengan kejahatan dan niat buruk antara seseorang.Hipokrit jugak boleh dikirakan sebangai MUNAFIK.
Bahkan hukum fikah islam juga berubah mengikut tempat dan masa.Adakah kita juga hendak mengatakan hukum fikah islam adalah hipokrit?sudah tentu tiada siapa pun yang berani mengungkapnya.Kerana hukum islam adalah hukum yang sempurna yang datang dari Tuhan yang Maha Sempurna.oleh itu,usahlah kita ragu-ragu dengan penyindiran dan cakap kosong daripada orang yang tidak tahu maksud sebenarnya.kita tidak perlu bimbang.Hanya orang yang jahil sahaja akan berkata Adaptif itu Hipokrit.Tidak perlulah kita menghiraukan mereka.meresaplah seperti asap dan mengalirlah seperti air.
jadi sekarang nie korang faham tak apa yang aku sampaikan nie ? harap korang faham lah ye,maaf kalau ada kesilapan dan apa yang dikatakan.hanya ingin berkongsi pendapat dan pandangan kepada mereka yang tidak pernah tahu maksud kedua2 perkataan ini.akhir dari kata aku.assalamualaikum. byee.. jumpa lagi pada topic seterusnya :) 

Thursday, 10 January 2013

impian satu hari nanti :)

Hye :) new update untuk malam nie ,tadi jalan2 nampak kedai bakery :) terasa macam nak jerit ,dan happy sangat2 sebab dapat tengok kedai bakery yaNG cantik ,yang dipenuhi dengan colour yang wrna-warni.. kek dia..series cantik gila ^_^ 

impian aku sebenarnya aku nak buka sebuah kedai "bakery" atas nama aku sendiri.. walaupun amek jurusan lain dan bukan dalam bidang pastri ,aku akan cuba buka jugak kedai bakery aku ,dan belajar cara-cara nak buat kek dan roti. seronokkkknyeee! :DD ..
doa kan aku ea kawan2,mudah-mudahan rezeki dan impian aku tercapai . insyaallah :) 
sebelum berundur,jum tengok gambar2 yang baru aku search kat google.. :)
k lah byee... assalammualaikum. 

 1)series cantik gila kedai dia.. jeles dengan owner kedai nie .urmm >,<
 2) lawa nya kek dia,banyak corak2..:) 
ibarat hidup yang penuh dengan kegembiraan ^_^
 

Sunday, 6 January 2013

Gotong Royong

HYE , lama dah tak update. maklum lah sekarang nie tah kenape rasa malas lah pulak nak update kat blog kesayangan aku nie. = =" , nak cerita hal peribadi kat blog pun tak elok jugak. baik simpan dalam hati pun jadi lah.. heehe 

sebenarnya,aku bukan lah malas ,mungkin sebab aku penat,iyelah kena tolong mak kemas rumah ,yang dah tak lama lagi dah nak masuk bulan 2, kakak aku tak lama lagi akan bertunang,nak tak nak kena lah berkerjasama untuk bersihkan rumah. mak kata jangan ajak kawan datang rumah. tapi aku lupa,aku boleh ajak kawan aku sorang nie datang rumah ,hehe ==" ,tak ada lah aku rindu dia.yang dah lama tak jumpa.tak salah kan,dia sorang je kot. tapi mak marah pulak.sedih aku T_T .. aku tetap ajak kawan sekolah aku, sorang pun jadi lah.at least tak ada lah aku bosan sangat. boleh borak2 dengan dia.hehe :) ... 
bilangan yang dijemput pulak dah nak dekat masuk 300 orang,itu baru tunang.. belum khawin lagi.mesti meriah! :D .. keluarga belah mak je termasuk ibu bapa 46  orang.mak cik and pak cik sedare,nenek and atuk lagi ,belah ayah lagi,jiran lagi.. mana tak cecah sampai 300..tapi tak pe kan ,kalau aku ajak suraya. suraya sorang je 301 orang.ok lah 2 ;) majlis sampai malam kot, gila tak boring.. sekejap jumpa kawan pun jadi lah.. :)
mampui kena marah dengan mak aku, ==" .. 

k lahh bye.. 

Thursday, 3 January 2013

Mudahnyaa cinta berubah mudahnya cinta diubah . Again , aku kalah dengan airmata :'(

Tuesday, 1 January 2013

WELCOME BACK !

Hye,2 hari yang dijanjikan,aku kembali membuka tirai aku di blogger. hehe :) so how about the celebrate  New year?? so far good or not ? welcome 2013,bermula lah detik dan apa orang kata azam baru,membuka buku baru dengan kehidupan seterusnnya.:) korang celebrate ke tahun baru ? mesti sambutkan.eka tak lah,eka just duduk rumah dan layan cerita fvourite eka je.. sebelum masuk tahun baru nie kan,semalam aku pergi kedai sepupu aku,aku boring,then tak tahu nak buat apa,cek2 dompet ada DUIT ! :D korang tahu tak duit itu aku buat apa? hehe,aku beli top up,sebb aku boring .tujuan nya aku nak online kat fon je sebenarnya.lepas dah online ,boring jugak.so of9 twitter kesyangan ;D . dapat idea,cal lah orang.cal kawan-kawan aku.rindu gila kat diaorang.sampailah kredit aku tinggal bape sen ek,emm tah tak ingt.tapi series masa itu aku boringggg... T_T tak lama lagi result keluar,dapat tempat belajar mana lah aku nie kan.. tercampak kat trenggganu pun ok jugak.cos SENI KULINARI .series aku minat gila dalam bidang nie.tapi aku dah silap pilih,aku terpilih pentadbiran Awam yang kat melaka ! emm  tak minat politik or history lah... sedihhhnya T_T ,tapi apa nak buat,kalau dapat kesana terpaksa lah gerakkan kaki dan langkah ke hadapan dengan lafaz bismilah,cehhh! :D .BETUL lah kan,mulakan segala perkara dengan lafaz bismilah dan akhiri dengan lafaz alhamdulilah.. kan,betul kan? :) aku ikut satu pepatah agama yang mengatakan begitu..hehe ^_^ 
TADI aku pergi belajar memandu,PAK MAt yang mengajar aku dan kakak aku,dia kata aku dengan kakak aku,dia rasa yang ok bawa kakak aku,dia kata aku masih belum lagi,dia seram cara aku memandu :D .. kenapa nak seram pulak kan,janji kereta yang aku bawa itu bergerak . emm tak ada lah sebenarnya aku takut.tak tahu kenapa boleh pulak tadi pak mat tanya aku
                 PAK MAT : eka dah boleh yakin ke nak bawa kereta ini,saya nak lepaskan test
yang tak lama lagi.
                  AKU : emm,eka rasa okk je ( mulut berkata begitu,hati berkata "TAK READY LAGI" ) jerit dalam hati >,<
PAK MAT : eka jawab betul2 nie,eka dah ready belum,saya dah nak 
daftarkan nie, yakin tak nie ? 
AKU: hanya mampu tersenyum =) ,hehehe (pikir lagi,pikir lagi dalam hati )
PAK MAT : EKAAA ..boleh tak nie ? 
AKU : errr,tak ready lagi pak mat,takut lagi ( boleh pulak aku trmenung ^_^ )
PAK MAT : kita tanguh dulu ea,eka takut lagi nie.okk kita belajar lagi
AKU :okk ^_^ (dalam hati berkata huuuhhh nasib baik ,< ) 

nasib baik pak mat paham aku,aku tak ready lagi,series aku tak mahir lagi.. biar lambat ambil lesen tak apa,asalkan aku pandai pandu dengan jayanya..cewahhh! tak gitu ea :D ..
                                             "TAKUT " T_T 
tahun baru nie jugak,tak lama lagi rumah aku riuh orang datang dari melaka dan pulau pinang. bulan 2 masa cuti tahun baru cina 10.02 nie kakak aku nak bertunang. mak pulak sedang siap-siap kan katering untuk di cal. nak tahu orangnya cam mana,meh lah datang ke rumah aku ;) tak sadar pulak kakak-kakak aku tak lama lagi akan bertunang dan berkhwin. sunyi lah rumah nanti.. emmm ,lepas nie dah tak boleh malas-malas lagi,kena ambil alih tugas akak jaga mak dan ayah.. :)  emmm....
okkk,jum lah tengok gambar-gambar game yang selalu aku akan berebut dengan cousin aku.. ,< 
 nie lah game nya, nama game nie "POU" ..best gila..heehe
k lah byee,assalamualaikum ! :)