Large Rainbow Pointer

Sunday, 24 February 2013

memories



Hye.. new update untuk hari nie. jum tengok topic aku yang kat atas 2. memories aku dengan siapa ek? semestinya lah bersama keluarga blah ayah. rindu dengan berkumpul bersama keluarga dan sanak saudara bersama. tah kenapa bila sebut keluarga blah ayah.aku tak bebarapa berminat untuk mendengar cerita pasal kehidupan diaorang.sebab apa korang tahu.sebab kami dipisahkan hubungan sewaktu kami kecik.sewaktu kecik kitaorang memang rapat dengan keluarga blah ayah.mahupun di pahang,johor ataupun singapura.dulu waktu atuk dan nenek ada.kampung halaman yang dijadikan seseuatu tempat untuk berkumpul dan beraya bersama keluarga. meriah sangat masa itu. rumah nenek dan atuk dipenuhi dengan sanak saudara .tidak cukup dari itu.jiran jiran dan kawan-kawan atuk dan nenek sentiasa menemuhi ruang halaman rumah nenek dan atuk. suatu hari itu,berita pasal kematian atuk aku ,rumah sekali lagi dipenuhi oleh mereka yang mengenali arwah atuk. atuk seorang polis dan seorang business yang popular sekitar tahun bape aku tak ingat.hehe..yang pasti dulu dia cukup terkenal di singapura. asal keturunan aku berasal dari singapura. family semuanya berada disingapura. tetapi bila mak aku dapat kerja di malaysia iaitu di JOHOR BAHRU ,kami terpaksa pindah di JB ,waktu itu aku masih di perut mak aku.hehe .sekali lagi mak dapat berkerja di BATU PAHAT until now.cukup 9 bulan aku dilahirkan di daerah BATU PAHAT. masa aku umur 7 tahun,tak silap aku. kiteorang selalu bermain bersama dengan sedara sedara aku. tetapi kami dipsahkan sesuatu kecik. mereka menangis kiteorang pun menangis. sebab dipisahkan itu ada rahsia. bila kami jarang berjumpa hampir 19 tahun.pak cik aku membawa mereka bertemu kembali bersama keluarga kami.tetapi sayangnya rapat yang dulunya sangat akrab ,tidak lagi rapat seperti dulu.masing masing tidak mengenali.
bila ayah dan emak aku memberitahu aku dan kakak aku.baru aku kenal siapa mereka sebenarnya. tetapi tak ada lah happy mana. biasa2 saja. dah lama tak jumpa ,jadi kaku sikit.
sekali lagi berita kematian nenek aku pulak ,waktu itu aku berumur 11 tahun. nenek meniggal di selangor. tetapi sanak saudara yang datang menziarahi tidak begitu ramai ,berbanding dengan atuk. maklum lah meninggal di tempat orang,bukan di daerah sendiri.
sedih sangat masa itu.bila tengok kawan kawan ada nenek dan atuk,bila mereka cerita pasal atuk dan nenek pada aku. aku rasa sikit terkilan kerana ajal atuk dan nenek aku begitu cepat sampai waktu aku masih ingin bermanja manja dengan atuk dan nenek. 
rindu nak ajak main mercun ,bunga api sama sama. :') kalau korang nak tahu,aku dulu seorang budak perempuan yang sangat nakal,dulu aku mana ada kawan perempuan,aku ramai kawan lelaki.jiran rumah aku kebanyakkan lelaki. nanti setiap petang aku pergi bermain bersama sama mereka.dulu aku seorang yang kasar ,tapi sekarang korang jangan risau,100% aku dah jadi wanita yang asli.ciri ciri wanita ada pada diri aku.tak payah risau. :) hehe
  alangkah indahnya bila nenek dan atuk ada lagi buat masa sekarang,dapat lihat cucu cucu nya berjaya dan dapat berkumpul lagi di kampung halaman rumah atuk dan nenek.banyak kete keluar masuk rumah nenek dan atuk.dapat lihat angsa angsa yang dipelihara oleh nenek dan atuk,dapat makan durian ,rambutan bersama.dapat pergi dusun buah durian bersama,kutip buah durian bersama. dapat tengok ayam hari hari didepan kampung ,lembu kambing semuanya lahhhh! ADIKKK rinddduuu atukkkk dan nenekkk! rindu sangattt... :'(  
semoga roh atuk dan nenek ditempat di golongan orang orang yang beriman 
AMIN :') 

Saturday, 23 February 2013

kumbang ! :D

Hye ,new update .. nampak tak sekarang nie aku selalu update story kat blog kesayangan aku,tengok,betapa rajin nya aku bila masa menaip ! :D (RAJIN LAH SANGATKAN) haha
okk,kita tengok topic kat atas 2,korang pernah tengok kumbang tak? :)
pernah pegang kumbang tak? pernah dia jatuh atas kepala korang tak? pernah tak semua 2? mesti ada yang pernah,dan tak pernah.. aku bukan lah nak berlagak ke apa,aku tak berani sebenarnya dengan bintang nie,sebabnya korang tahu tak,dia punya kuku dia itu bila dah mencengkam baju ke,tudung ke dan segala apa apanya lah tersangat kuat dan susah pulak itu nak tanggalkan 
Hanya orang yang berani je lah,orang yang tak berani memang cnfirm dan semestinya akan mengalirkan air mata ,tapi aku tak ada lah sampai nak mengalirkan air mata,masa aku ambil kemahiran di GM BATU PAHAT,dekat situ banyak betul bintang yang pelik pelik,pulak itu,dia akan keluar pada waktu subuh,dan masa nak buat kawat untuk pembarisan,tersangat banyak kumbang,sampaikan masuk dalam bengkel kitaorang tau

pulak itu ,masa 2,nak buat aktiviti pembersihan ,ada yang bhgian pejabat,kelas,bengkel,kawasan luar dan akhir sekali di kawasan tandas. siapa yang dapat bahgian tandas memang tidak dinafikan lah,pasti akan nampak kumbang bergerak-gerak kat situ,pulak itu,kawan aku nie memang takut gila dengan kumbang nie,sampai menangis pun ada! :D Kesian kan.
suatu hari itu,cikgu kos aku,dia nie memang sporting abis lah kan,dia punya jahat kutip kumbang2  bawa masuk kelas,yang jahat itu,dia pergi kat meja aku dan kawan aku nie. mula2 itu dia  kenakan budak2 lain,tapi diaorang tak takut langsung,tiba je kat meja kitaorang,muka dah merah padam je masing2,pura2 bzkan diri ,kononnya bz..
korang tahu tak cikgu aku nie punya selamber letak kumbang itu atas meja lepas itu jentik dekat kawan aku nie,dia punya menjerit dengar sampai pejabat. aku dalam hati gelakan kan dia je lah :D lepas itu cikgu 2 duduk sebelah aku ,dalam hati aku berkata (apasal lah cikgu nie duduk sebelah aku nie = =" dah berpeluk  dahi nie , dia ajak berbual
kononya nak hyal kan aku dengan perbualan dia itu huh!tersangat geram lah kan! then dia letak atas kepala aku.
aku tak ada lah jerit.aku cakap baik2 dengan cikgu aku.. cikgu kan kena lah hormatkan.korang tahu tak aku cakap apa? :)
aku cakap macam nie "cikgu,hehe baik cikgu turunkan kumbang nie.sakit cikgu kepala saya"
cikgu aku pulak kata  "kumbang?mana ada kumbang.sambil ketawa pulak itu dia cakap.
aku cakap lagi dengan dia "cikgu jangan main main,saya tak kacau cikgu ,cikgu jangan lah kacau saya. secara tak sengaja,aku menjerit " ouchhh! cikgu sakitt kepala saya cikgu,dia cengkam sakit cikguuuuuuu! turnkan dia cikgu..(rasa macam nak mengis masa itu) :') 
korang tahu tak dia gelak kan aku macam apa "ohhh takut rupanya awak nie,yesss! ada dua orang takut kumbang nie,boleh jadi bahan nie..:DD
AKU dalam hati berkata "sabar je lah aku dengan cikgu nie ,< 
last2 dia cakap kat aku dan kawan aku nie "dah lah aku nak kacau orang lain pulak HAHAHA( ktwa jahat dia dah keluar)
sambil dia jalan itu,aku cakap kat dia "memang tak ada kerja lah 2 kan nak sakat orang
dia boleh cakap apa korang tahu tak?dia cakap macam nie "HAHAHA bising ar kau,bagi kumbang nie kat kau baru tahu..
aku dari jauh,hanya mampu tersenyum.tak mampu nak lawan dia..  = =" sabar jelah aku dengan cikgu nie ....  

okkk lah ,korang nak tengok tak kumbang nie macam mana.? 
nie lah kumbangnya..hitammmnyaa = ="
secara kesimpulan nya,kumbang sejenis bintang yang paling aku takut :)
byeee 

Thursday, 21 February 2013

Hampa "_"

Hye ,new update untuk hari nie. niat semalam nak update ,tapi line lambat dan mood pun off tahu tak semalam aku pergi amek test JPJ.mula-mula itu rasa cuak dan takut jugak lah,turn aku paling last sekali,kiranya warna yang terakhir,tapi number aku 3. masa nak buat test tu,jpj suruh buat parking dulu ,then baru jalan raya. nasib aku past parking. kira aku lulus bahgian satu.. 

kakak aku pulak yang tak past parking,terkejut jugak bila dia tak past 3 penjuru. dia yang ajar aku macam mana nak parking semua itu.dia pulak yang tak lulus.test yang kedua pulak di jalan raya.Hampa dan kecewa.niat dihati memang nak buat betul-betul.tapi apakan daya bila dapat JPJ yang tegas. tapi memang silap aku jugak tak tanya nak pergi ke jalan mana.tak sampai 5km aku disuruh berhentikan kenderaan. last-last aku pulak 
 yang jadi JPJ dia pulak jadi pemandu.
 aku pakai tali pingng dia,dia pulak pakai tali pingng aku .lucu kan :D

sedih jugak bila tak past jalan raya..waaaaa :'D ,apa yang aku harapkan tak kesampaian. berbual-bual dengan jpj. bila aku tegok balik kertas aku. mak ai,banyak gila conteng-conteng. mungkin cuak dan takot terlalu banyak menguasai diri,sampaikan aku gigil bila duduk disebelah JPJ,nasib enjin tak mati,kalau tidak mampus aku *_*
lagi kena ceramah abis dengan jpj itu..

kesimpulan dari story aku,secara total nya aku dan kakak aku failed! kakak aku failed parking,aku pulak failed jalan raya. nampak tak hati kembar yang sehati sejiwa :) okk lahh waktu lunch sekarang.aku mesti gerak dulu.. bye korang
salam :) 

Thursday, 14 February 2013

outing! :)

Hyee korang :) new update untuk kali nie.. jum kite tengok topic yang kat atas 2..
outing? aku keluar dengan siapakah? :)
of cos lah dengan kawan sekolah lama..
semalam pergi outing dengan kawan kakak aku (syira) teman dia jumpa kawan lama yang dah lama tak jumpa. aku nak ajak kawan aku ,diaoraNG pulak sibuk dan bz dengan kerja,kerja dan kerja.. emmm aku paham kehidupan kita memang berbeza,tak pe lah aku tak ambil hati dengan korang,sebab aku faham dengan kehidupan korang yang nak membantu menaikkan taraf hidup keluarga korang, apa2 pun aku sebagai kawan rapat korang menyokong 100% dengan pilihan kerjaya masing2. rindu nak borak,makan,gaduh sama2,rindu zaman persahabatan kita dari sekolah rendah until now! :') bila tengok syira keluar dengan kawan-kawan dia,terasa jelez tersangat sangat lah kan! becoz dia dapat jumpa kawan kawan dia ,< 
rinduuuuuunyeeeee kat korangggg! bila lah dapat jumpa.
nak jumpa korang hari hari memang tak ah kan! aku lepas nie dah tak stdy kat jhor lagi,lepas nie aku merantau di negeri pantai timur. jauhh dengan korangg
waaaa,sedihhhnyee :'( tak ape lahh 3 tahun tak lama,sekejap je..
sebelum aku melangkah di negeri orang,aku nak jumpa dengan korang semua 
aku akan pastikan yang kita akan berjumpa sebelum aku menyambung pengajian aku disana.. :') 
sebelum aku berundur,jum tengok gambar yang diambil semalam dengan kawan kawan (syira)
aku masuk je dengan kawan kakak aku...
layankan je mereka... :)


Monday, 11 February 2013

selesai jugak akhirnya ! :)

Hyee,new update untuk hari nie..emmm sebelum itu lama jugak aku tak update pasal isu semasa pasal kehidupan aku.. hehe 
maklum lahh,kakak aku bertunang hari nie.. akhirnya selsai jugak tinggal majlis khawin dia je. penat jugak ek ? malam tadi ada majlis tahlil keluarga dan doa selamat.
diadakan hanya untuk keluarga terdekat sahaja. 
dapat jugak aku berjumpa dengan sepupu aku ,makan dan borak2 tak sedar dah pukul 12 malam. tapi best meriah sangat semalam.
hari nie pulak keluarga blah ayah datang dari pahang, jauhkan? 
anak anak dia semua datang. bertapa happynya aku :) 
bukan senang tau nak berjumpa dengan mereka semua.dah lah jauh jauh belaka.
cuma terkilan sikit,adik ayah yang duduk singapura tak dapat nak datang sebab ada kerja luar kat amerika.  nak sangat tengok keluarga blah ayah yang dah lama  tak jumpa dan tak pernah bercakap , kan best blah ayah jugak ramai ramai datang mesti lagi meriahhhh! 
emmm tak pe lah mak ngah pun ok lahh..dapat jugak buat ayah tersenyum. 
sebut pasal tunang nie,kak yana ( kakak ) aku itu dapat orang melaka.
kawan ayah jugak dan kitaorang semua rapat dari kecik dengan keluarga mereka.
so tak ada lah nak jangkal sangat lah kan. tak silap aku dia sepupu blah atuk aku.
aku tak tahu,lupa =="  
gila ramai rombongan dia datang. tungu punya tunggu janji kul 11 pagi majlis berlangsung 
tapi pihak lelaki datang pukul 12.30 .orang punya lah ramai.sampai aku pun terpaksa duduk luar,kononnya nak jadi photograph ,tapi aaittt maklum lahh kaki kita nie pendek.
pulak 2 nak amek gambar memang tak smapai lahh..
kakak aku suruh aku amek gambar tapi aku pulak tak sampai nak amek, aku dah kat luar,kejarkan rombongan yang datang. nak masuk rumah balik dah lah penuh. terpaksa lah aku suruh cousin aku yang bernama zulkefli ,tengok siap mention kan lagi ,nampak tak? :))
hahaha
dia lah penyelamat aku . (walaupun terpaksa) 
emmm, tak pelah janji gambar yang dia amek cantik .
aku terpaksa lah duduk luar dengan abang sedara aku,nak duduk sebelah mak ngah
malu,sebab anak dia semua lelaki =_= 
tak terkeluar suara aku bila tengok diaorang,dah lah ensem ,menguji keimanan aku betul lah abang sedara aku nie ,aishhh :) nasib kau sedara aku :) 
lepas baca doa ,masa untuk makan bersama. tolong kemaskan barang dan agihkan buah tangan pada tetamu yang hadir, tibe tiba pulak aku nangtok,dan macam kurang sihat,selsema dan batuk buatkan aku hilang mood nak ke depan. masuk bilik mak dan terus tidur ,tak sedar apa-apa pun masa itu,alih alih bangun meja dan kerusi semua dan dikemaskan,orang yang datang semua nya dah balik tinggal family aku je..
tapi series hari niee ari yang paling best
tahun baru cina sambut majlis pertunangan kak yana dan abang saiful. 
memang meriah hari nie.. ! :) 
okk,jum tengok gambar gambar majlis pagi tadi di rumah kediaman kami sekeluarga :)